Wollen trui wassen en pluizen verwijderen – tips and tricks

Je wollen trui wassen en pluizen verwijderen

Het einde van het jaar nadert en zo ook het koude weer. Die wollen trui mag dus zeker niet ontbreken in jouw garderobe, zeker niet nu hij een comeback aan het maken is! Maar hoe was je een trui met wol nou eigenlijk? En wat kun je doen tegen het pillen? In deze blog gaan we aan de slag zodat je wollen trui weer als nieuw wordt en blijft!

Een lekkere warme trui

Echt een ‘corona trendje’

Geen blousjes, geen colberts, maar truien. Dit horen wij nu al weken in de winkels. Er wordt veel thuis gewerkt dus die nette kleren blijven in de kast. We zoeken allemaal een mooie trui, een warme trui, een chill trui, een thuis-werk-trui. Als het maar een trui is. Niet zo gek dus dat de truien met wol nu een comeback maken!

Pluisjes op je wollen trui

De oorzaak!

Het kopen van een wollen trui (of een trui met wol) heeft gevolgen. Namelijk één; dat is het pillen. En twee; het wassen. Maar eerst gaan we het hebben over dat onvermijdelijke pillen. Hoe komt dit nou eigenlijk? Vaak denk je dat dit aan de kwaliteit ligt, maar dan heb je het mis. Vaak merk je het niet, maar hoe vaak schuur je je mouwen of je buik niet ergens tegen aan? Je doet je armen over elkaar, tilt de kids op, je draagt een tas, staat te chillen tegen het aanrecht, enzovoort. Het zijn de normaalste zaken van de wereld, maar deze zorgen er wel voor dat je trui gaat pillen. Wol is warm en zacht dat bij wrijving gaat pillen, dit is iets wat gewoon bij het materiaal hoort. Duur of goedkoop, dat maakt in dit geval niets uit.

Je wollen trui ontpluizen

De pluizentondeuse

Gelukkig is er wel iets aan te doen! Pluizen-tondeuze-ridders opgelet! Je vindt ze bij de Blokker, Kruidvat, Bol.com, Mediamarkt, Amazon. Een kleine investering maar echt ideaal om je wollen trui mee te onderhouden.

Het wassen van wollen kleding

LAUNDRY TIME!

Dan zijn we aangekomen bij de favoriete bezigheid van iedere man of vrouw, laundry time! Wij hebben alle tips even op een rijtje gezet.

Tips:

Was je kleding altijd binnenstebuiten. Juist met wollen kledingstukken. Het blijft zo langer mooi en vermindert de kans op pillen.

Gebruik een fijn en vloeibaar wasmiddel in een washbol en voeg een scheutje wasparfum toe in het spoelbakje van de wasverzachter. 

De beste manier is het wolwasprogramma van nieuwe types wasmachines. En was NOOIT heter dan het waslabel aangeeft. Denk ook niet ‘dertig graden bont/witte was programma is hetzelfde als ‘wolwasprogramma’. Dit is een wereld van verschil. Het wolprogramma zorgt voor een zachte behandeling door de kleding voorzichtig heen en weer te slingeren. Een lang 30 graden programma laat je kleren centrifugeren tot er geen draad meer inzit.

Maar, wil je echt geen risico lopen? Ga dan voor een handwasje. Lauw water, dertig graden.

Nooit doen: je wollen trui uitwringen na het wassen.

Nooit doen: kleding met ritsen tegelijkertijd meewassen.

Laat je wollen kleding niet drogen op een hanger maar leg deze op een droogrek. Geen ruime? Leg hem op een handdoek/badlaken op je bed.

> Leg je wollen kleding na het drogen in je kast. Hang deze nooit uit, hiermee voorkom je uitstekende punten in de schouders.

Kort maar krachtig; onthoud dat wanneer je een (dure) wollen trui koopt, deze zeker kan gaan pillen en dat dit normaal is. Wol heeft alleen iets meer onderhoud nodig dan andere kleding.

Main Menu