De Herfstbok: onmisbaar in je koelkast

De HERFSTBOK: onmisbaar in je koelkast

Oktober is al weer een tijdje van start gegaan. Tijd om de herfstbok weer in huis te halen. Dit seizoensbiertje is razend populair tijdens het najaar. De donkere kleur en het verhoogde alcoholpercentage onderscheiden dit lekkere seizoensbiertje van de normale pils. Hierbij een aantal weetjes over het populaire biertje.

Waar komt het vandaan?

Oorspronkelijk is bokbier afkomstig uit Duitsland en heeft het de naam ‘bokbier’ te danken aan het Duitse stadje Einbeck. Dit stadje werd geroemd om het donkerdere en zwaardere bier wat hier jaarlijks terugkeerde. Men bestelde dan ‘Ainpöck’, al snel werd dit ‘ein bock’. Omdat de eerste oogst van hop, tarwe en gerst plaats vond aan het eind van de zomer, deed dit feestelijke biertje vaak zijn intrede wanneer het gure weer in aantocht was. Oktober wordt daarom gezien als de start van de bokbierperiode.

Populaire bokbieren

Om het kaf van het koren te scheiden hebben we voor jullie een aantal populaire bieren op een rijtje gezet. Probeer bijvoorbeeld eens de (1) Jopen Bokbier. Naast de traditionele Haarlemse brouwgranen gerst, haver en tarwe is er ook geroosterd roggemout toegevoegd aan deze rakker. De gebrande bitterheid in dit biertje doet je denken aan pure chocola gecombineerd met rood fruit. Een bokbier met geroosterde en fruitige tonen.

Dan is er nog de bekende (2) Bronckhorster IJsselbock, een bokbier met smaakassociaties van caramel, hazelnoot en brood. Deze rakker dankt zijn naam aan de rivier de IJssel, die op nog geen 300 meter van de brouwerij stroomt. Tijdens de jaarlijkse verkiezing ‘Het lekkerste bockbier van Nederland’ is de IJsselbock in 2013 en 2016 bekroond met een eerste plaats. Grote kans dat de Bronckhorster IJsselbock tot je favoriete bokbieren gaat behoren wanneer je dit moutige en licht bittere bokbiertje geproefd hebt.

Volgens (3) Texels Bock komt het lekkerste bokbier van ‘overzee’. Texels bock gooit al jaren hoge ogen bij verschillende bier challenges en verkiezingen. De Texels Bock won in 2015 zilver tijdens de Dutch Beer Challenge en goud tijdens de Brussels Beer Challenge. Dit unieke bokbier gebrouwen van duinwater, gerstemout, hop en gist is heerlijk bij wild en stoofgerechten die net als het bier passen bij de herfst. Texels Bock zou ook het lekkerst zijn wanneer je het drinkt met een drinktemperatuur van 8 graden Celcius.

Tip van de dag

Houd je wel van een bokbiertje maar weet je er weinig vanaf? Organiseer dan eens een speciaalbier avond met je vrienden. Breekt lekker de week en je leert ook nog eens de verschillende soorten bokbier kennen. Bezoek een slijterij, ga naar een bierspeciaalzaak of shop online een bokbier pakket. Zo kom je er achter wat jouw smaak is en zal je de verschillen herkennen tussen de vele soorten bokbieren.

Main Menu